Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας




Θεόδωρος Καρυωτάκης

 


Γεννήθηκε στο Άργος στις 21/7/1903 και πέθανε στην Αθήνα στις 14/7/1978. Ήταν ξάδερφος του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και αργότερα πήρε ιδιαίτερα μαθήματα αρμονίας και σύνθεσης από το Δημήτρη Μητρόπουλο (1925/1932) και ενορχήστρωσης από το Μάριο Βάρβογλη (1933/1936).

Παράλληλα σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε γενικός γραμματέας Ελλήνων συνθετών (1957-1978) και του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής, όπως επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής ‘Όπερας.

Πρώτη φορά παρουσιάστηκε η μουσική του στο Parnassus Concert Hall το Απρίλιο του 1936. Η πορεία του από εκεί και πέρα ήταν εξαιρετική ακόμα και στο εξωτερικό.

Στις συνθέσεις του, αρχικά,  χρησιμοποιούσε μία καθιερωμένη τεχνική και αισθητική ενώ συχνά εμπνεόταν από παραδοσιακούς ρυθμούς. Στο τελευταίο μέρος της ζωής του, στράφηκε στην ατονικότητα, θέλοντας να δημιουργήσει πιο λιτούς μουσικούς δρόμους.

Έχει συνθέσει χορευτική μουσική, όπερα, ορχηστρικά έργα, φωνητικά, έργα για σόλο όργανα, τραγούδια και μουσική για το θέατρο.

 

Τα έργα του Μικρή Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων (1942) και Μπαλάντα για πιάνο, έγχορδα και κρουστά (1939) ξεχώρισαν ως από τα σημαντικότερα της εργογραφίας της ελληνικής εθνικής σχολής.

Συνέθεσε έργα φωνητικής μουσικής (Άσμα ασμάτων, Ο θάνατος του Έκτορα κ.ά.), κύκλους τραγουδιών (Τα ερωτικά σε ποίηση Κ. Ουράνη, Ο κύκλος των τετράστιχων σε ποίηση Κ. Παλαμά, Μικρές φωτιές σε ποίηση Σ. Μυριβήλη, Ωρίων σε ποίηση Οδ. Ελύτη κ.ά.), ορχηστρικά έργα (Ραψωδία, Επικό τραγούδι, Σερενάτα για μικρή ορχήστρα, Κοντσέρτο για ορχήστρα κ.ά.), έργα για σόλο πιάνο (Πρελούδιο, κοράλ και κανόνας, Τέσσερα πρελούδια, Παραλλαγές σε λαϊκό τραγούδι κ.ά.), έργα μουσικής δωματίου και το παραμυθόδραμα Του φεγγαριού λουλούδι.


Rhapsody for violin and orchestra

Sonata No. 2 for Violin and Piano

Η λυπημένη (6 Τραγούδια σε στίχους Γ. Σεφέρη)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.