Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας




Μπέντριχ Σμέτανα - Bedřich Smetana

 

 

Πρωτοπόρος της τσεχικής εθνικής σχολής συνθετών είναι ο Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884).  Ήταν γιος ζυθοποιού. Μελέτησε πιάνο και βιολί από νεαρή ηλικία και έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό κουαρτέτο με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Υπήρξε μαθητής σε γυμνάσιο του Πίλζεν το 1840-1843. Σπούδασε μουσική στην Πράγα, παρά την αρχική αντίδραση του πατέρα του. Εξασφάλισε μια θέση ως κύριος μουσικός σε μια ευγενή οικογένεια και το 1848 έλαβε χρήματα από τον Φραντς Λιστ για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Η σταδιοδρομία του εξελίσσεται πάνω σε ένα υπόβαθρο πολιτικών ταραχών. Η Βοημία ξεσηκώνεται να αποτινάξει τον αυστριακό ζυγό, κυριευμένη από ένα κύμα εθνικού ζήλου που θα φτάσει στο αποκορύφωμά του με τις εξεγέρσεις του 1848. Ο νεαρός Σμέτανα συμπαρατάσσεται με την πατριωτική πλευρά. Μετά τη βίαιη καταστολή της επανάστασης η ατμόσφαιρα στην Πράγα είναι αφόρητα πιεστική για όσους θεωρούνται ύποπτοι συμπάθειας προς τους πατριώτες.  Το 1856 από δέχεται μία θέση διευθυντή ορχήστρας στη Σουηδία.

Το 1863, γύρισε πίσω στην Πράγα, άνοιξε ένα νέο σχολείο μουσικής και αφιερώθηκε στην προώθηση της τσεχικής μουσικής. Από το 1875 έζησε στο μικρό χωριό Jabkenice. Το 1883 ο Σμέτανα, έχοντας νοσήσει ήδη από σύφιλη, λόγω των προοδευτικής επιδείνωσης της ασθένειάς του(κώφωση, εκφύλιση νευρικού συστήματος), έγινε παράφρων, και κλείστηκε σε νευροψυχιατρικό νοσοκομείο στην Πράγα, όπου πέθανε το επόμενο έτος.

Ο Σμέτανα ήταν ο πρώτος συνθέτης που έγραψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσεχικούς μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της ανταλλαγμένης νύφης (1866). Χρησιμοποίησε πολλούς τσεχικούς ρυθμούς χορού και οι μελωδίες του μερικές φορές μοιάζουν με τα λαϊκά τραγούδια της Τσεχίας. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος χρησιμοποίησε επισης τσεχικά θέματα στα έργα του.

Είναι ο πιο αγαπητός στους Τσέχους συνθέτης, θεωρούμενος ως ο κατεξοχήν εθνικός τους συνθέτης Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, ξεκινάει το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Πράγας.

Από τις οκτώ όπερες του με πατριωτικά θέματα αρκετές εξακολουθούν να ανεβάζονται σήμερα. Μία από αυτές, η «Πουλημένη Μνηστή», κερδίζει της παγκόσμια αναγνώριση.

Είναι γνωστός για το συμφωνικό ποίημά του Vltava (Μολδάβας) το εξαιρετικό επίτευγμα στο χώρο της ορχηστρικής μουσικής, το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Má vlast ("Η χώρα μου"), και για την όπερά του Η ανταλλαγμένη νύφη. Έγραψε 8 όπερες, 6 συμφωνικά ποιήματα με τον γενικό τίτλο Η Πατρίδα μου, που τον απασχόλησε από το 1874 ως το 1879, ένα τρίο με πιάνο, 2 κουαρτέτα για έγχορδα, πολλά έργα για πιάνο (πόλκες και τσέχικοι χοροί), χορικά και μελωδίες.

 Τα έργα αυτά διαποτίζονται από την ομορφιά των τοπίων της Βοημίας, το ρυθμό των λαϊκών τραγουδιών και των χορών της, το μεγαλείο και τη φαντασμαγορία των θρύλων της.

Vltava

The Bartered Bride

Má vlast / My Country


πηγές: " Η απόλαυση της μουσικής" Joseph Machlis, Kristine Forney - wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια: