Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας




Γυναίκες στη μουσική τον 19ο αιώνα


Οι περισσότερες ιστορίες μουσικής παραλείπουν συνήθως να εξετάσουν τον ρόλο των γυναικών  ως συνθέτριες και εκτελέστριες. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν τη συνεισφορά των γυναικών στη μουσική σε όλες τις εποχές. Τον δέκατο ένατο αιώνα μεγάλος αριθμός γυναικών σταδιοδρομεί επαγγελματικά στη μουσική. Αυτό έγινε λόγω των αυξανόμενων δυνατοτήτων εκπαίδευσης μέσα από μουσικά ιδρύματα που κρατούν ανοικτές τις πόρτες για το άλλο φύλλο. Εκεί οι γυναίκες εξασκούνται ως τραγουδίστριες, εκτελέστριες, συνθέτριες.

Η άνοδος του πιάνου ως το αγαπημένο όργανο δωματίου και η συνοδεία της φωνής , προσφέρει στις γυναίκες της μεσαίας και της πιο χαμηλής τάξης, μία διέξοδο καλλιτεχνικής ενασχόλησης που είναι κοινωνικά αποδεκτή. Στο λυρικό θέατρο γίνονται απόλυτα αποδεκτές ως τραγουδίστριες όπερας παίρνοντας μεγάλους ρόλους σε δραματικά έργα.


Όσο αφορά τη σύνθεση οι άνδρες πίστευαν πως ήταν ανδρικό προνόμιο διότι οι γυναίκες δεν ήταν από τη φύση τους αρκετά δημιουργικές ούτε στη μουσική ούτε στην τέχνη γενικότερα. Έτσι, όσες ακολούθησαν λογοτεχνική σταδιοδρομία χρησιμοποίησαν αντρικά ψευδώνυμα. Δύο από αυτές είναι η Γεωργία Έλιοτ και η Γεωργία Σάνδη. Υπήρξαν όμως και γυναίκες που δούλεψαν ανοικτά και προκάλεσαν κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Μία από αυτές ήταν η Κλάρα Σούμαν η οποία έγραψε περίπου είκοσι τρία έργα.

Σημαντική η επιρροή τους και ως προστάτιδες. Υποστήριζαν τους συνθέτες με το έργο τους με τη φιλία τους και τους βοηθούσαν αν αφοσιωθούν στη σύνθεσή τους δίχως να έχουν οικονομικές σκέψεις. Επίσης άνοιγαν τα σπίτια τους για να ακουστούν τα έργα ή γίνονταν ακόμα και σημεία συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων.

Οι γυναίκες τον δέκατο ένατο αιώνα έθεσαν τα θεμέλια για τα επιτεύγματά τους στον εικοστό αιώνα και βοήθησαν στη εξέλιξη της μουσικής και στην ανάδειξη νέων σπουδαίων συνθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: