Η σΗΜΑΣΙΑ ΤΗς ΜΟΥσΙΚΗς σΤΗ ΖΩΗ ΜΑς


 Pictures at an Exhibition
Modest Mussorgsky


Η μουσική είναι ηθικό δίκαιο. 
Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πέταγμα στη φαντασία, γοητεία στη λύπη και 
ζωή στα πάντα.   ΠλάτωνΜουσική είναι η μελωδία, κείμενο της οποίας είναι ο κόσμος.
Άρθουρ Σοπενχάουερ


Η μουσική είναι οι εμπειρίες σου, οι σκέψεις και οι επιθυμίες σου. Αν δεν  τη ζεις δεν μπορείς να την εκφράσεις μέσα από το όργανό σου.
Τσάρλυ Πάρκερ


Μουσική... το αγαπημένο της ψυχής μου πάθος.
Τόμας ΤζέφερσονΜία σπουδαία συμφωνία είναι ένας Μισισιπής φτιαγμένος από κάποιον άνθρωπο, κατά μήκος του οποίου πλέουμε χωρίς να μπορούμε να αντισταθούμε από τη στιγμή της αναχώρησής μας μέχρι τον προβλεπόμενο προορισμό.
Άαρων Κόπλαντ


Η μουσική είναι η πιο ρομαντική από όλες τις τέχνες (θα μπορούσε κανείς να πει, η μόνη αληθινά ρομαντική) αφού αποκλειστικό της αντικείμενο είναι το άπειρο. Η μουσική αποκαλύπτει στον άνθρωπο μια άγνωστη σφαίρα, έναν κόσμο όπου αφήνει πίσω του όλα τα απόλυτα συναισθήματα για να παραδοθεί σε μια ανομολόγητη λαχτάρα.
Ε.Τ.Α. ΧόφμανΗ μουσική εκφράζει περισσότερο από όλες τις άλλες τέχνες την ψυχή ενός έθνους. Ο συνθέτης πρέπει να αγαπάει τις μελωδίες του τόπου του και να τις κάνει αναπόσπαστο τμήμα του εαυτού του.
Ραλφ Βων Ουίλιαμς
Η μουσική στο σύνολο της δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακολουθία παρορμήσεων που συγκλίνει σε ένα τελικό σημείο παύσης.
Ίγκορ ΣτραβίνσκυΗ καλύτερη εκπαίδευση  

Sir Ken Robinson

Γι’ αυτήν την καινούρια μουσική χρειάζονται και καινούρια αφτιά.

Φρήντριχ Νίτσε


Η μουσική εξημερώνει  ΠΟΛΥΒΙΟΣ 211. – Ἱστορίαι 4, 19-21Ο ποιητής είναι κατώτερος από τον ζωγράφο στην απεικόνιση ορατών πραγμάτων και πολύ κατώτερος από τον μουσικό στην έκφραση αοράτων πραγμάτων.
Λεονάρντο Ντα ΒίντσιH μουσική δε δόθηκε στον άνθρωπο για να

διασκεδάζει τις αισθήσεις του αλλά για να γαληνεύει τα βάσανα της ψυχής του.
Πλάτωνας


Η μουσική είναι ένα μέσον που οδηγεί στην ομορφιά.
Amadeus MozartΗ μουσική είναι η υψηλότερη αποκάλυψη του πνεύματος 
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη -
Πλάτων


Όπως ακριβώς τα μάτια μας είναι φτιαγμένα για την αστρονομία έτσι και τ'αφτιά μας είναι φτιαγμένα για τη μουσική.
Πλάτωνας

Η μουσική εκφράζει την αρμονία του κόσμου.
άποψη των Χαλδαίων και του Πυθαγόρα


Εκεί που τελειώνει η ισχύς των λέξεων αρχίζει αυτή της μουσικής.
Ρίχαρντ Βάγκνερ


Η ζωγραφική μετατρέπει το χώρο σε χρόνο, η μουσική το χρόνο σε χώρο.
Hugo Von Hofmannsthal


Η μουσική, περισσότερο απο κάθε άλλη τέχνη γεννιέται κάτω απο τους νόμους της παράδοσης.
Frederick Goldbeck


H μουσική έχει ακριβώς μεταφυσικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε, μετα-φυσικό, δηλαδή πέρα ή πάνω απ’ την καθαρά φυσική ύπαρξη, υπεράνω της εποχής, της ιστορίας και της πολιτικής, πέρα απ’ τον πλούτο και τη φτώχεια, απ’ τη ζωή και το θάνατο. Η μουσική είναι αιώνια.
Πάτρικ Ζίσκιντ 


Εξετάζοντας τις διάφορες θεωρίες περί της σημασίας στη μουσική, από τον Πλάτωνα ως τον Schopenhauer κι από τον Roger Fry μέχρι τις πρόσφατες ψυχαναλυτικές απόψεις, η Susanne Langer καταλήγει:
η μουσική αποτελεί το μύθο που στήνουμε για να ερμηνεύσουμε την εσωτερική μας ζωή ' είναι ένας μύθος νεανικός, ζωντανός και γεμάτος σημασία που γεννήθηκε πρόσφατα και που βρίσκεται ακόμα στην εφηβεία του.


Η μουσική νοείται μόνο σαν μία διαρκείς διαδικασία του γίγνεσθαι.
Ααρών Κόπλαντ


Σεμνή κατά πάντα η μουσική θεών εύρημα ούσα.
Πλούταρχος


Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.
Φρίντριχ Νίτσε


 “Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας. Η μουσική, το να είσαι πρωταγωνιστής σε μια ορχήστρα, το να παίζεις, να τραγουδάς, δημιουργεί στο παιδί αυτοεκτίμηση, μια υγιή και ωραία περηφάνια που το βγάζει από τη φτώχεια. Γιατί το παιδί με το που παίρνει το μουσικό του όργανο, παύει αμέσως να είναι φτωχό. Ένα παιδί με ένα βιολί δεν είναι φτωχό…”
Jose Antonio Abreu


Το έργο κάθε ανθρώπου, είτε αυτό είναι λογοτεχνία, είτε μουσική, είτε πίνακες, είτε αρχιτεκτονική, είτε οτιδήποτε άλλο, είναι πάντα ένα πορτρέτο του εαυτού του.
Σάμιουελ Μπάτλερ


Η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, να γίνει η ζωή σου όλη "ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" σώζοντας ζωέςΗ μουσική είναι το καλύτερο εργαλείο παιδείας διότι μπορεί να εισχωρεί στα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής.
Πλάτωνας

Είμαστε μουσικοί και νιώθουμε τη μουσική περισσότερο στην καρδιά παρά στο κεφάλι. Όταν ακούω ένα τραγούδι χτυπάει στην καρδιά μου είτε αξίζει είτε όχι. Υπάρχει κάτι τόσο βασικό και απλό που δεν θα έπρεπε καν να ειπωθεί.
Nick Cave

Οι Συγγραφείς είναι πολύ καλοί άνθρωποι αλλά δεν ξέρουν να μεταδίδουν. Οι περισσότεροι όσα και ό,τι γνωρίζουν το κρύβουν ανάμεσα στα εξώφυλλα των βιβλίων τους.
Οι Επιστήμονες είναι μια εξαιρετική παρέα, αλλά, η παρουσία τους και μόνο σε ένα σαλόνι παραλύει εμάς τους υπόλοιπους.
Οι Ζωγράφοι είναι βαρετοί. Όλοι τους θέλουν να πιστέψουμε πως περισσότεροι φιλόσοφοι παρά ζωγράφοι.
Οι Ποιητές είναι αναμφισβήτητα η ανώτερη τάξη. Ως άτομα ευχάριστα, ανεκτικοί και εξαιρετικοί στη συντροφιά.
Αλλά νομίζω οι μουσικοί στο σύνολό τους είναι πιο συνεργάσιμοι από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θερμό και συγκινητικό από τη θέα μιας συμφωνικής ορχήστρας. Ο ρομαντικός φωτισμός των αναλογίων τους, ο συντονισμός τους και η αιφνίδια σιωπή όταν ο μαέστρος κάνει την εμφάνισή του. Αυτό επιβεβαιώνει την κοινωνικότητα και την συνεργατική τους συναίσθηση και διάθεση.

Charlie Chaplin αυτοβιογραφία

Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας


Η μουσική εφευρέθηκε για να επιβεβαιώσει την ανθρώπινη μοναξιά.
Lawrence Durrell, 1912-1990, Βρετανός συγγραφέας


Η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.
Berthold Auerbach, 1812-1882, Γερμανός συγγραφέας


Η μουσική είναι μία παλιά ανάμνηση, μία σπουδαία στιγμή δική σου` η στιγμή σου. Η μουσική είναι το πετάρισμα της καρδιά σου σε ρυθμούς ανάρμοστους,  χωρίς κανόνες, απροσάσμοστους ρυθμούς. Η μουσική σε κάνει να μοιραστείς τον αυθορμιτισμό σου,  βγάζει λέξεις χωρίς λόγια, αγκαλιάσματα χωρίς σώματα, φωνές χωρίς ήχους, εικόνες χωρίς σύνορα ….. η μουσική είναι μέσα σου, είσαι εσύ!
                                                                                                                           Χρυσή Ευσταθίου Έχει πέσει στα χέρια μου το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη "Βίος κ πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά''. Δεν το έχω τελειώσει αλλά από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια με κρατάνε δυνατά οι λέξεις και η απλότητα του Ζορμπά. Θα μου πείτε γιατί τα γράφω αυτά, τι σχέση έχουν με το site. Και όμως έχουν διότι ξαφνικά δεν νιώθεις μόνος, δεν νιώθεις ο μόνος που αγαπά την μουσική, δεν νιώθεις ο μόνος που αγαπά το μουσικό όργανό του με ιδιαίτερο τρόπο.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
"Όταν έχω σεκλέτια ή όταν με ζορίσει η φτώχεια, παίζω σαντούρι και αλαφρώνω. Όταν παίζω μου μιλούν και δεν ακούω κι αν ακούσω δεν μπορώ να μιλήσω. Θέλω, θέλω μα δεν μπορώ."

"του λέει λοιπόν κάποιος κάθε βράδυ να του παίζει σαντούρι και λέει ο Ζορμπάς
- αν έχω κέφι. Να σου δουλεύω όσο θέλεις σκλάβος σου! Μα το σαντούρι είναι άλλο πράμα. Είναι θεριό θέλει λευτεριά. Άν έχω κέφι θα παίζω θα τραγουδώ κιόλα..... αν με ζορίσεις με έχασες. Σ'αυτά τα πράματα να ξέρεις είμαι άνθρωπος, άνθρωπος λεύτερος..... το σαντούρι θέλει καρδιά, θέλει να συλλογιέσαι μονάχα σαντούρι - κατάλαβες?''     


                                                                                                                                         Ν.ΚαζαντζάκηςΟι ωραίες τέχνες (ποίηση, μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική κ ευγονική) δημιουργούνται να εξοικειώνουν, να εκπολιτίζουν, να διαφωτίζουν τα πλήθη μα και ν'αποκαλύπτουν αισθητικά τις σχέσεις των ατόμων με τον απέραντο κόσμο. Σε τελευταία ανάλυση, να συντελούν στον εξευγενισμό, στην ευτυχία και τη λύτρωση του ανθρώπου.
                                                              Λάμπρος ΜάλαμαςΗ μουσική είναι η χαϊδεμένη κόρη της ποίησης. Η ποίηση είναι η αιώνια μάνα της αγάπης και της ομορφιάς. Η θυγατέρα για να σταθεί στα πόδια της, θρέφεται από το αίμα και το γάλα της μάνας. Και η μια γίνεται πιστό αντίγραφο της άλλης.
                                                               Λάμπρος Μάλαμας


Με τη μουσική τα πάθη ψυχαγωγούνται
                                                                       ΝίτσεΗ μουσική πρέπει και να φωτίζει το μυαλό του ανθρώπου
                                                                                               Μπετόβεν


Η ιστορία ενός λαού βρίσκεται στα τραγούδια του
                                                                       Τζόρτζ ΤζέλινεκΣυχνά συμβαίνει στη ζωή μας να έχουμε τόση δουλειά και τόσες απασχολήσεις που να μην μας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Ακόμα και όταν η δουλειά μας είναι χαρούμενη συμβαίνει τακτικά να μας απορροφά τελείως τη σκέψη κι έτσι να ζούμε μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Είναι ακριβώς η τέχνη και τακτικά η μουσική που αποδείξανε πως ξέρουν να σταματούν το μονότονο κυνηγητό της ζωής για να μας οδηγήσουν σε ενδιαφέροντα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της καθημερινότητας. Οι σκέψεις τα αισθήματα που κλείνουν μέσα τους οι συνθέσεις των μεγάλων μουσουργών μπορούν μα μας αποσπάσουν από την απομόνωση του προσωπικού μας κόσμου, μπορούν να διακόψουν την κούραση μας και την αποξένωσή μας από τον παλμό της ζωής. Τυχαία πηγαίνουμε σε μία συνηθισμένη συναυλία, ακούμε μία εισαγωγή, ένα συμφωνικό ποίημα και στο τέλος μία συμφωνία. Και τότε ακριβώς αρχίζει να ξυπνάει μέσα μας κάτι. Στην αρχή ανεπαίσθητα, ύστερα όλο και πιο απαιτητικά και στο τέλος με ορμητική δύναμη μας επιβάλλεται η μουσική ροή. Διαρκώς μεγαλώνει μέχρι που φτάνει να μας συγκλονίσει την ψυχή.
Και έτσι μπορεί μια συναυλία να μας ανοίξει το δρόμο για καθαρές προοπτικές, να μας κάνει να δούμε το νόημα της καθημερινής μας δουλειάς, να μας θυμίσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη μεγάλη αλήθεια. Δεν εργάζεται καθημερινά κανένας μονάχα για τα χρήματα, για την προσωπική του επιτυχία, για την δόξα, για την απόσπαση του θαυμασμού από τους άλλους. Η ευτυχία του ανθρώπου, η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς φοβερά δεινά, αυτό είναι το νόημα κάθε προσπάθειας του ατόμου που δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του.
Η τέχνη – όποια και να είναι – είναι σε θέση να ζωντανέψει τις ικανότητές μας, είναι σε θέση να μας αποδείξει πως οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες. Η μουσική ξυπνάει τη φαντασία μας, πλαταίνει τους ορίζοντές μας, τονώνει τα αισθήματα μας και μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κάτι ωραίο, κάτι μεγάλο, μας σπρώχνει να ριχτούμε με ενθουσιασμό στη δουλειά που πριν λίγο μας φαινότανε αβάσταχτα κοπιαστική. Η μουσική μας τονώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή.
Η μουσική μας μιλάει και η γλώσσα της είναι πάρα πολύ πλούσια. Είναι ο πιο λεπτός, ο πιο σοφός, ο πιο ευαίσθητος δωρητής. Μας δυναμώνει μας διδάσκει μας πλουτίζει και δεν διαλέγει. Είναι πρόθυμη για όλους, ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους όσους θέλουν να της ανοίξουν της καρδιά τους.

Αποσπάσματα από το βιβλίο
 του Τζωρζ Πιλκα ΄΄ο κόσμος της μουσικής΄΄


Η μουσική περιέχει τις νότες, δεν περιέχεται σε αυτές. Οι νότες είναι σημάδια που βοηθούν τον μουσικό να καταλάβει πια είναι η μουσική. Αλίμονο αν αυτός καταλάβει μόνο τις νότες.
                                                                                                                                                       Ρώτας

Η μουσική είναι η εμπειρία σου, οι σκέψεις σου, η σοφία σου. Αν δεν τα ζεις αυτά τίποτα δεν θα βγει από το όργανό σου.
                                                                                                                                                      Charlie Parker

Follow by Email