Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας




Το άστρο της Βηθλεέμ Op.164 - Joseph Rheinberger

 

Tο 1890 ο Γιόζεφ Ράινμπέργκερ έγραψε ένα από τα πιο προσωπικά και ψυχαγωγικά έργα, τη χριστουγεννιάτικη καντάτα "το άστρο της Βηθλεέμ" για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα. Το κείμενο έγραψε η σύζυγος του συνθέτη η ποιήτρια Franziska von Hoffnaass και περιγράφει με απλό τρόπο τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Η ίδια δεν πρόλαβε ποτέ να το ακούσει διότι πέθανε πριν ολοκληρωθεί το έργο. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που ο Γιόζεφ Ράινμπέργκερ παρόλο που το θεωρούσε ως το σημαντικότερο έργο του, δεν το άκουσε ποτέ σε καμία παράσταση.

Οι αρμονίες είναι γεμάτες ενώ το κείμενο είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Ο Γιόζεφ Ράινμπέργκερ ήταν φειδωλός στη χρήση της αντίστιξης, εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτη σαφήνεια.

Το όψιμο ρομαντικό στυλ του συνθέτη επωφελείται από την ελαφριά απαλότητα του ήχου. Η μελωδία είναι ζεστή και πολύ εύκολα παρασέρνει και μαγεύει τον ακροατή.

Η καντάτα έκανε πρεμιέρα στις 24 Δεκεμβρίου 1892, στο Kreuzkirche της Δρέσδης και σύντομα έγινε μια από τις πιο γνωστές και ωραιότερες ρητορικές δημιουργίες του συνθέτη.

 

Tα μέρη:

1.Προσδοκία

2.Οι βοσκοί

3.Εμφάνιση του αγγέλου

4.Βηθλεέμ

5.Οι βοσκοί στη φάτνη

6.Το αστέρι

7.Λατρεία των σοφών

8.Μαρία

9.Εκπλήρωση





Δεν υπάρχουν σχόλια: